Hledání

2012-10-17

Jak odstranit zubní plak a zubní kámen

Problémy se zuby trápí spíše psy menších plemen (jorkšír, čivava, jezevčíci, pudli, knírači, krysaříci, shi-tzu a podobně) než plemena střední a velká. Důvodem je to, že psi malých a trpasličích plemen mají menší ústní dutinu a zuby jsou natlačeny blízko u sebe. Dalším důvodem je také to, že se malá plemena dožívají vyššího věku, takže ve starším věku mohou trpět nejen zubním kamenem, ale také paradontózou.

Dalším z faktorů, které ovlivňují výskyt zubního kamene u psů je tvar lebky a čelisti psa. Plemena se zkrácenou nebo deformovanou čelistí (vývojem a šlechtěním) trpí zubními problémy častěji, protože díky nestandardnímu postavení zubů vůči sobě nemůže fungovat běžné samočištění při kousání.

Jak odstranit zubní plak a zubní kámen 

De-Plaque

Pomoc se nabízí v podávání žvýkacích zubních pamlsků, zubních gelů, speciálních vetrinárních diet nebo doplňků ve formě prášku, který se ve velmi malém množství přidává pejskům a kočkám do krmiva. Přes zažívací trakt se dostává do krevního řečiště a z něj pak do slin, kde rovnoměrně působí na dásně a na všechny zuby. Ovlivňuje schopnost zachycování bakterií, které se podílí na vzniku zubního plaku a změkčuje již vytvořený zubní kámen. Změkčený zubní plak se pak snáze odstraní při kousání granulí nebo zubních pochoutek. Výhodou je nejen snadná aplikace do krmiva, ale také jeho potřebné množství, které je tak minimální, že neovlivní chuť krmiva. Jedná se o čistě přírodní přípravek, takže v žádném případě nemůže vašemu pejskovi ublížit.


 Dávkování a bližší informace naleznete zde: De-Plaque

Zápach z tlamy

Zápach z psí tlamy bývá často prvním signálem pro chovatele, že s chrupem jeho pejska je něco v nepořádku. I zde platí, že prevence je lepší než následné řešení zdravotního problému. Zubním kamenem a problémy, které s tím souvisí trpí asi 90% psů starších jednoho roku.

Zubní plak

Zubní plak je povlak, který ulpívá na zubech. Je tvořen zbytky potravy, slinami a bakteriemi přítomnými v tlamě psa. Zubní plak je měkký a lze ho snadno odstranit žvýkáním a okusováním vhodných předmětů - hraček, žvýkacích pochoutek (tzv. greenies) nebo jiných dentalních pochoutek k tomuto účelu určených. Pejsek si nejen pochutná, ale zároveń to předchází vytvoření zubního kamene.




VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE  


Zubní kámen

Pokud zubní plak neodstraníme, působením minerálů z vnějšího prostředí, plak ztvrdne a vytvoří se zubní kámen. Zubní kámen zapříčiňuje nelibý zápach z tlamy, ale také daleko vážnější zdravotní problémy u psa.

 Zánět dásní

Zánět dásní se související ztrátou zubů je častým důsledkem velkého množství vytvořeného zubního kamene. Pro záněty není neobvyklé, aby si našly cestu až do kořene zubu a způsobily tak otoky dásní. Ty jsou bolestivé, způsobují otoky tlamy a zvířata obyčejně přestanou úplně žrát a mají horečku. Masivní zubní kámen velmi významným způsobem zhoršuje kvalitu života zvířat. Zvířata pociťují velký diskomfort nebo bolesti v tlamě a často ztrácí chuť k jídlu. Navíc jsou vystavena nebezpečí, že se infekce může přenést do jiných částí těla, například do srdeční chlopně.

Zubní kámen pak může odstranit pouze veterinární stomatolog. Proto je zde důležitá prevence.

Pravidelné a pečlivé čištění zubů odstraňuje zubní plak a zabraňuje jeho hromadění. Ti kteří na pravidelné čištění zubů nejsou zvyklí, si budou jen těžko zvykat.

Proto je vhodné začít s čištěním zubů co nejdříve.

 Víte jak čistit psovi zuby? - 4 základní kroky









Krmte speciálními granulemi, které čistí zuby během přijmu krmiva

Speciální granule pro čištění zubů během příjmu krmiva zakoupíte u vašeho veterináře nebo ve specializovaných e-shopech. Zlepšení zaznamenáte již během několika týdnů.

- Granule odstraňují zubní plak a zubní kámen během žvýkaní a kousání

- Obsahují antioxidanty, které mají prokazatelný vliv na zpomalení vývoje dentálního onemocnění

- Granule jsou vyvážené a obsahují veškeré živiny potřebné pro udržení zdravé kondice zvířete

- Velikost granulí je přizpůsobena malým plemenům u kterých se dentální onemocnění vyskytuje nejčastěji

- Granule mohou být podávány dlouhodobě nebo jako doplněk k hlavnímu krmivu:

Hills Canine T/D (3kg, 10kg) nebo pro malá plemena Hills Canine T/D mini

Více informací naleznete zde: Dentální klinické diety


Související články:


Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky
Přehřátí psa - rizika, první pomoc, prevence
Zdravotní problémy zubů a dásní u psů a koček 

Žádné komentáře:

Okomentovat