Hledání

2013-09-16

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy

Velmi často se setkávám s dotazem, podle čeho rozpoznat kvalitní krmivo pro psy a kterou značku bych doporučila. Rozhodla jsem se sepsat pár základních a nejdůležitějších ukazatelů, podle kterých lze kvalitní krmivo rozpoznat.
1. Podíl masa či masové moučky (bílkoviny). Čím vyšší tím lepší a stravitelnější.
2. Obiloviny  (škroby). Čím nižší, tím lepší. Obiloviny v krmivech mohou způsobovat zažívací potíže, alergické reakce, kožní problémy. Nejlepší jsou krmiva bez obilovin. Obiloviny bývají nahrazovány vhodnějšími, stravitelnějšími batáty (sladkými bramborami), bramborami, hrachem, hnědou rýži).



Níže podrobněji zpracována a blíže vysvětlena kritéria splňují např. tato krmiva pro psy a lze je bezesporu považovat za kvalitní krmiva pro psy:

ND grain free popřípadě low grain
Taste of the Wild
First Mate (modrá řada)
Platinum

Carnilove

1. Podíl masa či masové moučky (bílkoviny)


Nejdůležitějšími složkami v krmivu jsou bílkoviny a tuky.  Požadavky psa na tyto složky se během života  mění. Liší se to nejen podle věku, ale také podle velikosti plemene. Výrobci tyto požadavky samozřejmě při výrobě granulí zohledňují. Vás by mělo zajímat jakého jsou bílkoviny a tuky
původu.


Bílkoviny živočišné versus rostlinné


Jelikož je pes masožravec, rostlinné bílkoviny pro něj nemají ani zdaleka takový přínos, jako bílkoviny živočišné. Navíc se mnohem složitěji tráví. Pokud výrobce uvádí % podíl masové moučky, vězte, že to dělá proto, že se má čím chlubit a bezesporu to vypovídá kvalitě krmiva.


Někteří psi mohou být na některé bílkoviny alergičtí. Projevuje se to svědivostí kůže nebo třeba zažívacími problémy (průjem, zvracení). Nejčastěji bývají psi přecitlivělí = alergičtí na kuřecí nebo hovězí bílkovinu (Chicken, Beef). Naopak nejšetrnější je jehněčí (Lamb), divočina (Venission), kachna (Duck). Z tohoto důvodu, krmiva označena jako hypoalergenní, obsahují pouze jeden zdroj bílkovin a uhlohydrátů.








 




 VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE

2. Obiloviny (škroby)

Nejkvalitnějšími a nejlépe stravitelnými a využitelnými jsou dle pořadí tyto suroviny: batáty, 
tapioka, brambory, proso, amaranth, rýže, oves, ječmen, kukuřice, pšenice.

Čím méně škrobů, tím lépe. 



3. Tuky

O tucích platí obecně to, co o bílkovinách. Krmivo může obsahovat živočišný tuk (rybí, kuřecí,..) a nebo rostlinné oleje. Pokud krmivo obsahuje tuk a živočišný olej (např. lososový), je to vynikající. Bude-li však obsahovat jen olej rostlinný, nesvědčí to o kvalitě krmiva. Rostlinné oleje obsahují omega kyseliny pro většinu psů ve zcela neaktivní formě.



Čemu se vyhnout

Vyhněte se krmivům, která mají ve složení:
 

- sóju
- bílkovinné hydrolyzáty a koncentráty
- vedlejší živočišné produkty
- řepku (neplést s řepou)
- doplňkové látky povolené EU
- krmivo s obsahem pouze čerstvého masa (při zpracování)

 

Majitele štěňat a psů velkých a obřích plemen nebo psů mající problémy s klouby obvykle zajímá, zda jsou v krmivu obsažena chondroprotektiva - chondroitin nebo glukosamin sulfát. Určitě to není na škodu, ale mnohem účinnější je dodávat kloubní výživu přímo a nespoléhat se na minimální obsah chondroprotektiv v granulích. Doporučit mohu Hyalutidin DC aktiv (tekutá forma) nebo Canina Canhydrox GAG (tablety).


Více na toto téma najdete v článku: Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující?



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE 



Které značky krmiv pro psy bych doporučila? Ty s vyšším obsahem masa nebo masové moučky nebo masa, nejlépe bez obilovin odpovídající potřebám psa jako masožravce: N&D grain free, Platinum, Firstmate, Taste of the Wild , Magnusson atd.


Související články:

Specifika psů malých plemen - výživa, zdravotní problémy
Klinické diety - krmivo jako lék
Hyalutidin - účinná kloubní výživa pro pro člověka, koně i psa 
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky






2 komentáře:

  1. moc hezký článek a souhlasím s doporučenými krmivy ještě mám dobrou zkušenost s touto značkou http://potrebyprozvirata.blogspot.cz/2013/09/navod-jak-na-prvni-pohled-rozeznat.html

    OdpovědětVymazat
  2. Tak toto jsou opravdu užitečné rady. Co vím, tak někteří psi jsou na krmení opravdu citliví. Myslím si ale, že se to hodně odvíjí od toho, o jakou rasu se jedná. Například náš jezevčík je úplná popelnice. Tomu je úplně jedno, jestli se jedná o kvalitní krmení z https://www.domacizoo.cz/ nebo něco levného z Kauflandu. Sní všechno.

    OdpovědětVymazat