Hledání

2011-01-19

Jak krmit psa, aby byl zdravý, měl lesklou srst a dostatek energie

Víte jak správně krmit psa? Krmíte vašeho psa pouze granulema pro psy nebo mu vaříte maso? Ať tak či tak, obojí je správné. Důležité je krmit psa stále stejně. Proč? A co to vlastně znamená?


V chovu psů došlo za posledních 10 let k mnoha zásadním změnám, z nichž nejvýznamnější se týká krmení a to zavedení suché a konzervované stravy. Tato změna s sebou přinesla mnoho nového a vyvolala řadu diskusí a dohadů o tom jak správně krmit psa.

Jak pes tráví

Pes má relativně krátký zažívací trakt. Proto potrava prochází střevem psa dosti rychle. Aby za tuto krátkou dobu došlo k dobrému natrávení a vstřebání potravy musí se podle jednotlivých složek stravy vytvářet určitá skladba a množství trávicích šťáv a bakteriální mikroflóry.

Toto přizpůsobení se trvá při krmení stejné stravy 7 - 14 dní. Po této době je strava optimálně využívána a vstřebávána, avšak pouze za předpokladu, že krmíte stále stejné krmení ve stejných poměrech.



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE 


Co znamená "krmit stále stejně"

Krmit stále stejně znamená, že všechna krmení během dne jsou stejného složení. Ne něco jiného ráno v poledne opět jiný druh potravy a večer zase něco jiného, ale vždy to samé. To znamená, že pokud psa krmíte doma připravovanou stravou, dostane ráno maso + příkrm, v poledne stejné maso a stejný příkrm a večer totéž. U psa krmeného granulemi celý den jen granule.

Tento příklad je samozřejmě o krmení štěněte, neboť dospělé psy krmíme jen 1x denně kromě dog, kterým krmivo dělíme ráno 1/3 večer 2/3 denní krmné dávky.

Proč je dobré, krmit stále stejně

Pokud složky a poměry v krmné dávce nedodržujete, nebo krmíte každý den něco jiného, nemůže dojít k přizpůsobení zažívadel. Tím dochází k tomu, že pes má potřebu daleko většího množství potravy. Také zásobení organismu potřebnými vitamíny a minerály bývá narušeno, což se odráží zejména v kvalitě srsti a množství a konzistenci stolice.

Také pokud do relativně stálé krmné dávky zařadíte náhle jiný druh krmiva (např. masovou konzervu o vánocích, větší množství pamlsků apod.), vede tato náhlá změna většinou k vyvolání průjmu. Střevo totiž reaguje na tuto náhlou změnu krmné dávky jednorázovým zvýšením množství střevních šťáv. Tyto se nestačí v další průběhu zažívacího traktu vstřebat a dochází k průjmu.

Víte že suché stravy potřebuje pes méně než stravy doma připravované?

Stravitelnost stravy však závisí též na technologii jejího zpracování. Zatímco stravitelnost doma připravované stravy je kolem 40 % stravitelnost u granulovaného krmiva - je 60-80 %. Z toho vyplývá, že suché stravy potřebuje pes zhruba o 1/3 až 1/2 méně než stravy doma připravované.


Platinum - absolutní špička mezi krmivy

Vynikající a zcela jistě jedno z nejlepších je krmivo Platinum. Holistické krmivo Platinum bývá také často nazýváno alternativou barfování (krmení masem). Obsahují 70% masa. Díky jedinečné technologii výroby, která spočívá v tom, že čerstvé maso z kuřete, jehněte nebo černého vepře je zpracováváno při nižších teplotách než ostatní granulovaná krmiva, nedochází ke znehodnocení nutričních látek obsažených v surovinách. Navíc jsou zpracovávány ve vlastní šťávě bez přidání vody. Granule jsou proto šťavnaté a velice chutné.

Pro psy s citlivou kůží je doporučována receptura Platinum Lamb. Pokud je váš pejsek navíc alergický na obiloviny nebo kuřecí maso, pak je ideální volbou Platinum Iberico.


Zdroj informací: Výživa psa a kočky (Od firmy Waltham)

Mohlo by vás zajímat:

Podle čeho vybrat nejlepší krmivo pro vašeho psa
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy  
Granule pro psy Marp
Krmivo pro labradorského či zlatého retrievra - Jak poznat kvalitní krmivo pro psy 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí

Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah? 

Žádné komentáře:

Okomentovat