Hledání

2012-05-10

Podle čeho vybrat nejlepší krmivo pro vašeho psa

Granulované krmivo pro psy
Podle čeho vybrat nejlepší krmivo pro vašeho psa? Granule pro psy jsou dnes již nejběžnějším krmením pro psy. Cílem by nemělo být pouze psa zasysit, ale zároveň mu dodat látky potřebné k spokojenému životu, k podpůrné léčbě některých onemocnění nebo prevenci možných onemocnění (artróza, rakovina atd) ke kterým má pes vrozené dispozice. I v oblasti krmiv pro psy jde výzkum a vývoj dopředu.

Klinické diety jsou speciální krmiva, která lze použít v případě léčby onemocnění ovlivnitelných složením krmné dávky. Jedná se např. o onemocnění srdce, ledvin, jater, močového ústrojí, diabetes, onemocnění trávicího ústrojí, alergie ale také pohybové a jiné problémy spojené se stárnutím psů. Často se díky klinické dietě sníží potřeba léčiv a v některých závažných případech se výrazně prodlouží život zvířete.

Je prokázáno, že psi krmení speciální klinickou dietou vykazují signifikantně méně klinických příznaků a přežívají dvakrát déle než psi krmení běžnou stravou.  Pokud vám tedy veterinární lékař nabídne klinickou dietu jako součást léčby, je to opravdu často to nejlepší, co můžete pro svého miláčka v případě některých chorob udělat.


Nejlepší granulované krmivo pro psy neexistuje

- Vždy se najde 5 - 10% psů, kteří budou mít problém a může být krmen tím nejkvalitnějším krmivem.

- Co je chutné pro jednoho nemusí zákonitě chutnat druhým.

Důležité je, aby krmivo odpovídalo věku zvířete (puppy, adult, senior), zohledňovalo zátěž (performance nebo také energy, normal, light)

Granulované krmivo pro psy je označováno jako kompletní. To znamená, že obsahují ve správných poměrech všechny živiny potřebné ke zdravému vývoji organizmu.

Cena a kvalita

Cena krmiva odráží mnoho důležitých faktorů. Jedná se o:

1. Kvalita surovin

Mohou být použity druhotné odpady, maso z výseků nebo kvalitní maso z volných chovů, kde se nepoužívají hormony, antibiotika a další zdraví škodlivé látky.

2. Výzkum a vývoj

Výrobci se předhánějí v detajlech a do krmiv přidávají antioxidanty (vitamín C, E, taurin,mastné kyseliny), látky na podporu imunity, prebiotika. Investují do náročných krmných testů.

3. Technologie zpracování

Důležitá je nejen kvalita vstupních surovin, ale rovněž šetrný způsob zracovávání, při kterém zůstávají zachované veškeré zdraví prospěšné látky obsažené v surovinách. Moderní výrobní zařízení, technologie zpracování, nové technologie konzervace a kvalitní obalové materiály se rovněž odráží v ceně. Z informací na obalu se bohužel nedozvíte výrobní postupy ani technologii zpracování.

Naopak nevhodné suroviny, nyvyvážené složení a špatný způsob zpracování s sebou přinášejí nízkou stravitelnost, nedostatek živin v organizmu a riziko alergické reakce.

Informace na obalu

Aby jste se vyznali v krmivech pro psy je doporučováno, číst informace na obalu. Ne vždy se ovšem dovíte, to co je opravdu směrodatné skoro bych řekla, že některé informace jsou až zavádějící.

1. Složení
Jako první by měly být uváděny složky, které jsou zastoupeny v největším poměru. U granulí pro psy, by to přirozeně mělo být maso a výrobky živočišného původu.

2. Bílkoviny
Bílkoviny neboli maso je nejdůležitější složkou granulí. Závádějící je rovněž informace, kterou někteří výrobci uvadějí na obale a to procentuální obsah čerstvého masa - což není procentuální obsah bílkovin. Vzhledem k tomu, že maso je tvořeno ze 70ti procent vodou, po vysušení zde mnoho bílkovin nezůstane.

3. Stravitelnost
Zajímat by vás měla stravitelnost neboli využitelnost pro organizmus. Stavitelnost je dána použitými vstupními surovinami. Pozor. Pokud je na obalech různých naček uvedeno např. 20% bílkovin, ještě to neznamená, že jsou obě značky kvalitativně rovnocenné. Je rozdíl ve stravitelnosti kvalitního masa a masa "neznámého původu". U kvalitních krmiv se stravitelnost pohybuje nad 80% např. Canine Caviar uvádí 94%.

Znakem vysoké biologické hodnoty krmiva a vysoké stravitelnosti krmiva je malé množství hezky formovaných výkalů bez výrazně nepříjemného zápachu.

Zdravý pes není hubený ani tlustý, má lesklou srst bez lupů, lysin či dalších vad a netrpí průjmem ani zácpou.

Související články:

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí





1 komentář:

  1. Já kupuju našemu Benovi granule Acana a střídám mu příchuť, ať nejí pořád to samý dokola. Někdy mu koupím konzervu, uvařím maso atd. Myslím si, že by i psi měli mít pestrý jídelníček. Já bych taky nechtěla jíst pořád to samé dokola, tak proč by musel náš Beník :-) .

    OdpovědětVymazat