Hledání

2017-03-24

Péče o zuby u psa

Péče o zuby u psa spočívá v čištění zubů zubním kartáčkem a enzymatickou zubní pastou pro psy. S čištěním zubů u štěňat je nejlepší začít co nejdříve a čistit pravidelně dvakrát týdně. Čištěním zubů předcházíme tvorbě zubního plaku, který se na zubech usazuje a ze kterého se postupně vytvoří zubní kámen.


Doplňkem v péči o zuby u psů jsou enzymatické zubní plátky. Díky enzymům a intenzivnímu mechanickému čistícímu efektu dochází během žvýkání k odstranění zubního plaku, brání tvorbě zubního kamene a následným zánětům v dutině ústní. Enzymatické plátky zabraňují množení zubních bakterií a pomáhají proti nepříjemnému zápachu z tlamy. Velmi oblíbené jsou také dentální pamlsky pro psy s chlorofylem či mořskou řasou.

Bylo zjištěno, že mořská řasa Ascophyllum Nodosum významně ovlivňuje schopnost zachycování bakterií způsobujících zubní plak a změkčuje existující zubní kámen. Řasa působí přímo v zažívacím traktu zvířete, odkud se následně dostává do krevního řečiště, poté do slin a tím velmi účinně působí na zuby a dásně. Najdete ji např. v přípravku De-Plaque.

Pokud nebudete průběžně zubní plak odstraňovat, vytvoří se zubní kámen. Zubní kámen nebo kaz je příčinou zápachu z tlamy psa, ale může způsobit i závažnější zdravotní komplikace. Zubní kámen tlačí na dáseň, která pomalu ustupuje, dráždí ji a vyvolává zánět. Hluboký zánět dásní přechází v parodontózu, dochází k uvolňování závěsného aparátu zubu a jeho vypadnutí. Dalším rizikem jsou bakterie z dutiny ústní, které pronikají do krevního oběhu a postupně infikují celý organismus. Způsobují problémy s imunitním systémem nebo choroby srdce, ledvin a jater.

Zubní kámen se více usazuje u trpasličích, malých a středních plemen. Vzniklý zubní kámen již nemá smysl ošetřovat čištěním zubním kartáčkem a enzymatickou pastou a je nutné jej odstranit zubním ultrazvukem u veterináře. Jelikož se toto odstranění provádí pod narkózou, může znamenat riziko pro velmi malá plemena a starší psy. Proto péči o zuby vašeho psa nezanedbávejte a nechávejte je zkontrolovat jednou ročně u veterináře třeba při pravidelné vakcinaci.

Všechny potřeby pro péči o zuby psa najdete zde: Péče o zuby psa

1 komentář:

  1. Já bych nikdy nevěřila tomu, že budeme našemu psovi čistit zuby a je to tady :-D . Je pravda, že mu dost zapáchalo z tlamy, ale že se vyskytl zubní kámen u psa , na to mě upozornili až na veterině. Tam jsme taky dostali doporučení na čištění zubů a dost mě překvapilo, že s tím náš Bruno nemá vůbec žádný problém :-) .

    OdpovědětVymazat