Hledání

2013-01-28

Kloubní výživa v krmivech pro psy. Benefit nebo komerční tah?


Německý ovčák
Je množství chondroprotektiv obsažených v granulích dostačující pro správný vývoj kloubů a velkých kostí? Nebo je lepší tyto látky zvlášť dodávat ve formě nutričních doplňků?

Mnoho začínajících chovatelů, kteří si pořizují štěně patřící svou váhou mezi psy velkých plemen, řeší tuto zásadní otázku. 






Chondroprotektiva v kompletních krmivech pro psy
Autor: MVDr. Miloš Havelka  


Mnozí výrobci krmiv pro psy deklarují použití chondroprotektiv neboli kloubní výživy ve svých krmivech a staví tuto skutečnost jako bonus oproti konkurenčním krmivům.

Jde opravdu o benefit, nebo se jedná pouze o komerční tah?

Primárně je třeba si uvědomit, co jsou chondroprotektiva a jak fungují, dále jaký je metabolismus těchto látek v organismu a v neposlední řadě jakým způsobem jsou implementovány do kompletních krmných směsí.

Zlatý retriever













1. Co jsou chondroprotektiva a jak fungují 

Chondroprotektivum (kloubní výživa) lze definovat jako látku chránící kloubní chrupavku. Mezi chondroprotektiva patří:

- chondroitin sulfát
- glukosamin sulfát nebo hydrochlorid
- kyselina hyaluronová
- ASU (avocado/soybean unsanifiables)
- výtažky z roslin: Kadidlovník (Boswellia serrata), Harpagofyt ( Harpagophytum procumbens, Vrba (Salix alba), Kočičí dráp (Uncaria tomentosa), Rebarbora, Yucca shidigera

Ve veterinární medicíně se stěžejně používají první tři výše jmenované látky, případně ještě s doplněním o MSM (methylsulfonylmethan).



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE 


Chondroitin sufát (CS)

Chondroitin sulfát je sulfatovaný glykosaminoglykan.  Bylo prokázáno, že se dokáže cíleně dostat do chybějících míst v organismu tedy do kloubní chrupavky, redukuje kolagenolytické procesy a má schopnost potencovat syntézu proteoglykanů. Dále je prokázán protizánětlivý účinek. CS se poměrně rychle v organismu vstřebává, prokazatelně však ve velmi malých množstvích. Biologická dostupnost u všežravců dosahuje cca 10 %

Glukosamin (GS)

Glukosamin je přirozeně se vyskytující aminosacharid a je jednín ze základních substrátů pro syntézu tzv. proteoglykanů buňkami chrupavky (chondrocyty). Mimo tohoto působení má i vlastní protizánětlivé účinky a je dle studií provedených na experimentálních zvířatech schopen zpomalovat vývoj osteoartrózy. Klinicky patrné účinky GS nastupují po relativně dlouhé době ( v řádu týdnů), efekt ale přetrvává i po vysazení léčby. Z tohoto důvodu bylo doporučováno cyklické podávání této látky v horizontu 3-4 měsíců, po němž následovalo zhruba stejně dlouhé období bez GS. Nověji, na podkladě experimentálních studií, se prosazuje spíše dlouhodobé podávání, kdy byl pozorován i tzv. strukturu modifikující efekt.

MSM

MSM je organická sloučenina síry, která se mimo jiné podílí na tvorbě kostí a pojivových tkání, umožňuje tvorbu kolagenu a regeneraci chrupavky a výrazně tlumí zánětlivé procesy v kloubech, snižuje hladinu volných radikálů a tím omezuje degradaci kolagenu a proteoglykanů.

Obecně je farmakodynamika výše zmíněných látek velmi pomalá -  dlouho pronikají k cílovým tkáním (kloubní chrupavka), po proniknutí relativně dlouho v těchto tkáních přetrvávají.

Z výsledků jednotlivých studií vyplývá, že chondroproteprotektiva mají vliv na vývoj a tlumení artrotických změn v kloubech spíše svým protizánětlivým a bolest tlumícím účinkem. Vliv na obnovu poškozených kloubních chrupavek nebyl jednoznačně prokázán. Bylo však prokázáno synergické působení GS + CS, kdy kombinace těchto dvou látek přináší jednoznačně lepší výsledky než samostatné použití každé z nich.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová svým složením a viskozní konzistencí působí v kloubu jako lubrikant bránící vzniku erozí na kloubních chrupavkách a stimuluje organismus k tvorbě vlastního hyaluronátu. Chrupavka se stane pružnější, případná bolest kloubu se zmírní, nebo dokonce úplně vymizí.


2. Jaký je metabolismus těchto látek v organismu

Ve veterinární medicíně, resp. dietologii masožravců mi není známa randomizovaná studie zabývající vlivem chondroprotektiv na prevenci a vývoj osteoartrózy, jejich farmakodymaniku a využitelnost. Většina klinických studií ve veterinární medicíně byla prováděna k průkazu toho či onoho komerčního preparátu s cílem proklamovat jeho účinnost a podpořit komerční úspěšnost. Testované skupiny zvířat byly málopočetné s možností statisticky významné odchylky, testy krátkodobé ( v řádech několika týdnů, maximálmě měsíců) a posouzení účinnosti bylo subjektivizováno odpověďmi majitelů zvířat na cíleně kladené otázky.

Trávicí trakt masožravců je nastavem na jiné mechanismy trávení, než je tomu u všežravců. Je daleko kratší a metabolické procesy probíhají rychleji. Masožravci mají zcela  jiné nároky na složení živinového spektra přijímané potravy a i chemismus trávení probíhá odlišně a s jínými nároky na enzymatické štěpení živin.  Z těchto faktů lze dovodit,  že využití chondroprotektiv  je ve výživě masožravců přinejmenším diskutabilní a je nutno dávkovat v jiných dávkách něž u všežravců a lidí.

Doporučená denní dávka chondroprotektiv u psů

U dopělého člověka průměrné hmotnosti je doporučovaná denní dávka 800 mg CS a 1200 mg GS což odpovídá cca 10 mg CS/kg a 15 mg GS/kg a stěžejně se doporučuje podávání po jídle se zapitím dostatečným množstvím tekutiny. Předpokládá se, že adsorpce chondroprotektiv přes stěnu střevní je tak vyšší.  U masožravců, konkrétně u psů, je doporučené dávkování několikanásobně vyšší a liší se zdroj od zdroje. Nejčasteji se používá dávkovací schema 80 mg GS/kg a 20 mg CS/ kg.  


3. Implementace chondroprotektiv v krmivech pro psy

Hovoříme zde o výživě a nikoli terapii a to z toho důvodu, že všechna chondroprotektiva s vyjímkou kyseliny hyaluronové jsou klasifikována jako krmné doplňky, nikoli jako léčivé přípravky. To umožňuje výrobcům kompletních krmiv komerční využití chondroprotektiv.
Jakkoli je používání chondroprotektiv u masožravců diskutabilní, je implementace v kompletních krmvivech o to více rozporuplná.

1. Většina výrobců deklarujících chondroprotektiva ve svých krmivech uvádí pouze obecné formulace o jejich obsahu, málokterý z nich pak delkaruje množství v měrné jednotce krmiva.  

2. Jsou – li obsahy uvedeny, může každý  jednoduše dovodit, že při standardní krmné dávce je množství organismem přijatých chondroprotektiv hluboce pod doporučenou denní dávkou. 

3. Při velmi malé vstřebatelnosti a využitelnosti lze směle hovořit  pouze o psychologickém efektu deklarace chondroprotektiv na majitele zvířete.


Jakým způsobem jsou chondroprotektiva do krmiva implementována? 

Při výrobním  procesu dochází vlivem využití vysokých teplot a tlaku  k degradaci  chondroprotektiv, stěžejně GS a CS, snižuje se jejich biologická hodnota a využitelnost. Vyjímku v tomto směru tvoří rostlinné extrakty, případně části rostlin s popisovanými chondroprotektivními  účinky. Nejstabilnější zůstává extrakt kořene severoamerické, stálezelené palmy Yucca shidigera, který se rovněž vyskytuje v mnoha komerčně vyráběných krmivech pro psy. Jeho přídavek je zdůvodňován především pozitivním vlivem na peristaltiku střevní a tzv. probiotickým účinkem. Chondroprotektivní účinek této rostliny, resp. některých jejích částí a extraktů z nich je opomíjen a mezi veřejností málo známý. Yucca shidigera je přidávána např. do krmiv Canine Caviar.

Chondroprotektiva ve výživě psů. Ano či ne?

Otázek kolem chondroprotektiv ve výživě masožravců je velmi mnoho. Jejich užívání má v indikovaných případech jistě své opodstatnění a subjektivní zkušennosti jsou povětšinou dobré. Zároveň se stala jakýmsi standardem ve výživě rychle rostoucích velkých plemen psů. Z veterinárního hlediska je jednoznačně vhodnější použití konkrétního preparátu - kloubní výživy s přesně deklarovaným složením než se spoléhat na deklarace výrobců krmiv.

Hyalutidin DC Aktiv - Vysoký obsah kyseliny hyaluronové v kombinaci s chondroitin sulfátem
Canina Petvital GAG - extrakt z mlže druhu Perna canaliculus
Canina Canhydrox GAG - extrakt z mlže druhu Perna canaliculus
Alavis kloubní výživa - glukosamin, chondroitin, MSM

Autor: MVDr. Miloš Havelka

Související:

Dysplazie kyčelních koloubů u psů - Prevence
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo 
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Kloubní výživa pro kočky

Žádné komentáře:

Okomentovat