Hledání

2010-09-10

Jak odnaučit kočku škrábat sedačku či jiný nábytek? Pořiďte ji škrabadlo nebo škrabací strom

Pokud chcete odnaučit kočku škrábat sedačku, pak ji musíte nejpve zajistit nějakou náhradu v podobě škrábadla nebo škrabacího stromu.

Škrábání je totiž pro kočku přirozené. Kočka škrábe a ničí nábytek ne ze škodolibosti, ale proto že si tím obrušuje drápky a také z toho důvodu, že si tím označuje své teritorium.

Při škrábání kočka vytváří vizuální stopu, ale zároveň na rozškrábaném místě zanechává svůj pach - výměšky tukových žláz v tlapkách. Dává tak ostatním kočkám najevo, kde je její území.

Proto kočky často škrábou na místech, která si oblíbily na spaní nebo na kterých tráví více času. Poškrábané jsou často i vchody dveří a okenní římsy, zvlášť pokud tudy chodí ven kočka, bydlící v bytě.

Naše dvě koťata si oblíbila škrabadlo Banana Leaf 3. Vybrala jsem ho proto, že je dostatečně vysoké a mohou se tak přirozeně protáhnout. Kmen je potažen sisalem, takže se jim na něj snadno šplhá. Je zde navíc připevněn provázek s balónkem, který přímo milují.

Výhodou jsou také dvě kukaně - odpočívadla, které využívají jak ke hře tak k odpočinku. Odtud pak pozorují celé dění v pokoji nebo vklidu a bezpečí spí.

Škrabadlo Banana Leaf 3 je z ručně pleteného přírodního materiálu, masivní a odolný proti poškrábání. Je velice pěkné, takže si jej můžete umístit do obývacího pokoje a obohatit tak váš interiér.

Související články:

Proč kočky nechodí na svůj záchod - Jak postupovat při řešení tohoto problému
Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba 
Cukrovka u psů a koček
Artritida u koček

1 komentář:

  1. Zkuste si pročíst super článek - https://www.oblibeno.cz/kocka-uz-nabytek-neposkrabe/. Hodně nám pomohl.

    OdpovědětVymazat